Aanvraag procedure met Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO)

Wanneer u gebruik maakt van de procedure met een VGO, dan vragen wij u om de volgende documenten ten behoeve van Lokale Uitvoerbaarheid in PDF-format in te dienen:

  • B1. ABR-formulier (niet van toepassing bij CTR studies)
  • C1. Onderzoeksprotocol
  • E1E2. Informatiebrief en toestemmingsverklaring (Amsterdam UMC versie)
  • I2. VGO met bijlagen de intentieverklaring(en)
  • K3. Getekend contract (indien van toepassing)
  • P6. Positief (nader) oordeel primair toetsende commissie, waarin deelname van Amsterdam UMC wordt goedgekeurd 
      • Indien de beoordeling via CTIS is verlopen, kunt u de documenten toevoegen zoals deze op de besluitbrief vermeld staan.

 

U kunt de documenten indienen via Research Manager. Voor meer informatie en een handleiding, zie onze Research Manager pagina.  

Stappenplan VGO voor onderzoekers van Amsterdam UMC: 

    1. Invullen van het VGO-formulier:
      De hoofdonderzoeker (of gedelegeerde) vult – in overleg met alle betrokken ondersteunende afdelingen (zoals apotheek, lab, radiologie) – het gehele document Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling VGO in inclusief alle relevante bijlagen (Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) formulier).
    2. Intentieverklaring laten tekenen door betrokken ondersteunende afdelingen.
      Zie formulier K2. GCT T33 intentieverklaring voor ondersteunende afdelingen ten behoeve van de VGO
    3. Goedkeuring door afdelingshoofd:
      Het lokale afdelingshoofd, van de deelnemende instelling waar patiënten worden geworven, tekent de eerste pagina van de VGO (voorheen VGO-voorblad, nu het VGO-formulier) namens de Raad van Bestuur.
    4. Indienen bij primair toetsende commissie:
      Het getekende voorblad VGO wordt door de verrichter van het onderzoek ingediend bij de primair toetsende commissie.
    5. Na goedkeuring primair toetsende commissie:
      Wanneer de studie een positief oordeel heeft ontvangen van de primair toetsende commissie, kan de studie worden in gediend bij de METC van Amsterdam UMC via Research Manager. Voor deze stap zijn alle benodigde documenten, inclusief het volledige VGO, alle bijlagen en de getekende intentieverklaring vereist.

Ter informatie:
De Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) heeft de VGO herzien, zie nieuwsbericht CCMO. Hierop heeft de METC Amsterdam UMC de procedure in Research Manager aangepast. Per 1 juni 2023 is het niet langer nodig om ‘deel B’ via Research Manager aan de METC Amsterdam UMC aan te bieden om vervolgens ‘deel A’ te verkrijgen voor ondertekening. Het document bestaat nu uit ‘de VGO’ (eerste pagina) met ‘Bijlagen’. De VGO kan direct getekend worden door het afdelingshoofd, waarbij deze toeziet op de aanwezigheid van de getekende bijlages van betrokken afdelingen.